Muovailuvahaa

04.04.2021

"Fake it until you make it."

Siltä se joskus tuntuu. Valehtelemiselta, tekopyhyydeltä, feikkaamiselta. Se, että tekee niin kuin on oikein ja miten järki sanoo, vaikka mieli huutaa ihan jotain muuta. Mutta sekin on mielen ansaa, että siitä tulee syyllinen olo ja että se tuntuu siltä.

Älykkyytemme buddhi on hienojakoisempaa kuin reaktiivinen mielemme manas. Jokainen on varmasti kokenut sisäisiä keskusteluja, joissa viisas ääni neuvoo toisin kuin se kovaäänisempi, joka niin helposti saa tahtonsa läpi. Se ymmärtävä ja viisas on buddhi ja se joka jatkuvalla syötöllä reagoi, hylkää ja hyväksyy on manas.

Joogaharjoitukset, jotka kirkastavat erottelukykyämme ja sitä myötä keskittymiskykyämme ohjaavat meitä havainnoimaan tietoisuutemme sijaintia. Sitä kuinka hienojakoisilla tai karkeilla tasoilla liikumme - elämmekö keskellä fyysisen kehon kipuja, tunne-energioidemme pyörteissä, mielemme tahtotilassa vai ohjaako älymme kulkuamme. Pienessä hetkessä voimme kulkea nuo kaikki läpi ja takaisin. Kirkas olo voi romahtaa sekunnissa oikean ärsykkeen edessä, samoin tuskainen olomme voi kirkastua tietoisuutemme noustessa syystä tai toisesta. Mutta miten saavuttaa edes jonkinlaista tasapainoa, miten oppia elämään älykkäästi?

Asanaharjoituksilla on se upea puoli, että niillä pääsemme toden teolla harjoittelemaan mielemme vaientamista kahdesta suunnasta. Älymme neuvoo meitä tekemään harjoituksen ja teemme sen kehollamme fyysisesti: mielelle siinä välissä ei jää sananvaltaa. Älymme neuvoo meitä asettumaan asanaan ja me asetamme kehomme juuri niin hyvin tuohon asentoon kuin pystymme eikä mielelle taaskaan jää sananvaltaa. Tämä toimii sitten myös maton ulkopuolella, siellä missä joogaharjoitusten tulisi ihan oikeasti vaikuttaa. Vaikka olen vihainen, vastaan sanoillani ja eleilläni ystävällisesti. Vaikka olen kateellinen, osoitan teoillani arvostusta. Vaikka tahdon jotain turhaa, jätän sen ostamatta.

Se mitä jää hienojakoisen älymme ja karkean kehomme väliin sopeutuu kyllä! Mieli on kuin muovailuvahaa ja keho kuin muotti, äly on se joka vahan sinne muottiin asettaa. Muovailkaamme viisaasti!