Bhaktijooga

"Jumalalla ei ole nimeä, mutta nimeämme Hänet Hänen ominaisuuksiensa mukaan. Jos joku on todella kaunis, kutsumme häntä kauniiksi. Jos joku on todella älykäs, kutsumme häntä viisaaksi... Koska Jumala on kaikkia viehättävä, nimi 'Krishna' soveltuu vain Hänelle. Krishna tarkoittaa kaikkia viehättävää. Se sisältää kaiken."

-A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Bhakti

Bhakti on sielun antaumuksellista rakkautta Jumalaan. Bhakti voi ilmetä tunnetilana, henkisyyden kokemuksena tai tietoisuudentilana ja sitä voidaan harjoittaa filosofiaa, joogaa, taiteita tai uskonnollisia tapoja opiskelemalla.

Bhakti-jooga on henkisyyden harjoittamista esimerkiksi laulaen antaumuksellisia lauluja, kuunnellen tai lukien pyhiä kirjoituksia, suorittaen pyhiä rituaaleja tai vaeltamalla pyhiin paikkoihin. Bhakti-joogan opettama elämäntapa kattaa kaikki elämän osa-alueet: Kaiken mitä teet, tee se Jumalan kunniaksi.


Kirtan

"Sankha baje ghanta baje baje karatala

madhura mridanga baje parama rasala"

"Simpukantorvet, kellot ja karatalat raikuvat, ja mrdangat soittavat hyvin miellyttävästi. Tämä kirtan musiikki on äärimmäisen miellyttävää ja nautittavaa kuultavaa." - Sri Gaura Arati

Näin kuvaillaan kirtania Sri Gaura Arati laulussa. Itse sana kirtan tarkoittaa: kertoa, lausua, kuvailla, mutta yleisemmin sitä käytetään kuvailemaan perinteistä tyyliä laulaa mantroja vuorolaulaen. Kuten laulun sanoissa mainitaan kirtania säestää usein eri soittimet, esimerkiksi mrdanga (rumpu), karatala (pienet käsisymbaalit) ja harmoni. Kirtanissa musiikillinen taituruus on toissijaista, tärkein on itse mantra. Ja koska kaikki osaavat lausua mantraa, kaikki voivat osallistua, musikaalista lahjakkuutta ei tarvita.

"Kirtana (Vedic devotional music) is not an entertainment experience. Neither is it designed to be merely a vehicle to release pent up emotion or sentimentality. Kirtana is a worship experience. It is kirtana that our hearts reach out in yearning devotion toward God." - Sri Dharma Pravartaka Acharya

Meditaatio

Helpoin tapa aloittaa bhaktin harjoittaminen on japahelmi-meditaatio. Muinaisissa Veda-kirjoituksissa itseoivallusmenetelmistä menestyksekkäimpänä pidetään Korkeimman henkilön nimien mietiskelyä. Hare Krishna -mantrameditaatio puhdistaa sydäntä harhoista ja auttaa näkemään asiat niinkuin ne ovat.

Kun meditoit, käytä oikean käden peukaloa ja keskisormea. Toista Hare Krishna -mantra jokaisen helmen kohdalla. Tupsuhelmestä alkaen yksi kierros on 108 helmeä. Hare Krishna -mantra sisältää kaikki Veda-mantrat ja se tunnetaan Maha-mantrana. Maha merkitsee sanskritin kielellä suurta ja voimallista. Mantra on sanskritin sana joka koostuu kahdesta osasta: 'tra', vapauttaa ja 'mana', mieli.


Hare Krishna Hare Krishna

Krishna Krishna Hare Hare

Hare Rama Hare Rama

Rama Rama Hare Hare.


Bhagavad Gita

"Bhagavad-gitaa pidetään yleisesti Intian henkisen viisauden helmenä. Jumaluuden Ylimmän Persoonallisuuden, Herra Sri Krsnan, rakkaalle palvojalleen ja ystävälleen Arjunalle lausumat 700 säettä ohjaavat lukijaa oivaltamaan itsensä. Ei ole toista tällaista teosta, joka samalla tavalla paljastaisi ihmisen perusluonnon ja hänen suhteensa Jumalaan." - Bhagavad Gita, The Bhaktivedanta Book Trust

Bhakti-jooga kirjallisuutta: https://www.govindam.fi/kirjakauppa/

Suomessa bhakti-perinnettä ja -tapahtumia löytyy Krishna-temppeliltä Helsingistä. Jos olet kiinnostunut lähtemään, ota yhteyttä, niin lähdetään yhdessä! www.krishna.fi