Kymmenen syytä

29.03.2024


Kymmenen syytä aloittaa, tai aloittaa uudestaan, astangajooga.

  • Mielenrauha

Astangajoogassa tehdään aina sama harjoitus, vain harjoituksen pituus, intentio ja intensiteetti vaihtelevat. Se että samaa ohjelmaa toistetaan kerta toisensa jälkeen on mielelle hyvin rauhoittavaa.

  • Kaikille avoin

Lukemattomat ihmiset ympäri maailman ovat jo vuosikymmeniä harjoitelleet astangajooogaa. Metodi on selkeä ja siitä löytyy paljon tietoa. Itse metodissa ei ole mitään salamyhkäistä, mutta harjoitus voi tuottaa suuria, kauniita ja selittämättömiä kokemuksia harjoittajalleen.

  • Astangajooga on turvallista

Asentojen järjestyksellä on merkitystä; ne avaavat ja valmistavat kehoa seuraaviin asentoihin. Astangajoogaharjoituksen rakenne on turvallinen ja hyvässä ohjauksessa jokainen voi edetä omalle keholle sopivalla tavalla. Ikä, vaivat tai huono kunto ovat haasteita, ei esteitä.

  • Kehotietoisuus lisääntyy

Astangajoogan rutiinissa on helppo päästä nopeasti kiinni sisäisestä kokemuksesta. Keskittymisen kohteena voi olla käsien, jalkojen ja niskan asennot ja vartalon linjaukset. Tai voi havainnoida sitä mitä tapahtuu pinnan alla: kehon tukoksia, kireyksiä ja hermotusta. Syvemmällä tasolla voi löytää hengityksen, pranan, kohdata oman tunnekehon itkuineen ja nauruineen - tai oivaltaa olevansa enemmän kuin pelkkä keho.

  • Hengitys

Hengityksen oivaltaminen ja oppiminen avaa maailman uudella tavalla. Omaa hengitystä seuraamalla voi oppia itsestään paljon ja oppimalla hengitykseen keskittymisen kultaisen taidon, on mahdollista löytää keino tyyneen mieleen – niin matolla kuin maailmalla. Hengitys on avain mielen rauhoittamiseen.

  • Liikkuvuus lisääntyy

Ulkoisella tasolla astangajooga on dynaamista liikettä joka avaa kehoa, venyttää lihaksia ja notkistaa niveliä.

  • Staminaa

Astangajoogaharjoituksen voi tehdä kevyesti, mutta myös lihasvoimaa kasvattaen. Harjoitus sisältää paljon voimaa kehittäviä liikkeitä ja jos on intoa hyödyntää harjoituksen tämä puoli, voimat kasvavat varmasti.

  • Terveyttä

Ensimmäinen asentosarja on nimeltään Yoga Chikitsa, jooga terapia. Kun asennot suoritetaan oikeaoppisesti, ne hierovat ja puhdistavat sisäelimiä, parantavat nestekiertoa ja hellivät hermostoa. Kehosta tulee terve ja vahva.

  • Energiaa

Astangajoogaharjoitus lisää ja nostattaa sisältä kumpuavaa energiaa, pranaa. Positiivisella intentiolla varustettu harjoitus virkistää ja kirkastaa oloa. Kehosta tulee kevyt ja mielestä selkeä.

  • Portti joogafilosofiaan

Filosofiasta kiinnostuneille astangajooga on oivallinen väylä lähteä tutkimaan todellisuuden rakennetta oman kehon ja kokemuksen kautta. Tähän löytyy tukevaa kirjallisuutta vaikka Shalan kirjahyllystä.