Pomo, mummo vai rakastaja?

01.04.2023

Olen kokenut ja katsellut hyvin montaa erilaista suhtautumista joogaan. Kuinka yhdelle harjoitus on helppoa, toiselle pakkoa ja kolmannen suhde harjoitukseen on ajoittain jopa dramaattinen. Tässä muutama pohdinta, katso löydätkö oman suhteesi? Toisin kuin ihmissuhteita, suhdetta joogaan voi vaihtaa ja niitä kaikkia voi syventää. Hyvään jooga-suhteeseen kannataa panostaa.

Pomo

Joogaharjoitukset ovat kuin pomo. Ne tehdään, kun niiden aika on. Työ ei aina huvita, mutta kun kello näyttää harjoituksen aikaa, on matto valmiina paikallaan. Jos pomo on mukava, on kiva pistää parastaan, antaa kaikkensa ja saada positiivista palautetta. Jos pomo on ikävä, työpaikka vaihtuu ennen pitkää.

Sisar

Lapsuusvuodet ollaan kuin paita ja peppu. Jaetaan karkit ja potta. Sitten tulee teini-ikä ja omat kaveripiirit tunkevat mukaan, aikuisuus, opiskelut, perhe ja niin edelleen. Silti side sisarukseen säilyy ainutlaatuisena ja tiukan paikan tullen on joku jonka puoleen kääntyä.

Leijona-vanhempi

Leijona-vanhempi pitää omaa joogaharjoitusta ainoana oikeana, parhaana kaikessa ja kaiken osaavana. Tämä siitäkin huolimatta, että oma harjoitus olisi vasta lapsen kengissä. Leijona-vanhemman mielestä toisten harjoituksissa on usein jotain huomautettavaa.

Mummo

Jos mummo on rakas, mutta asuu kaukana, harjoitukseen on lämmin joskin etäinen suhde. Käydään joskus joogaretriitillä hakemassa lämmintä syliä ja pannukakkua, pidetään mummon kuvaa (siis joogakirjaa) pöydällä, mutta muuten harjoitus on pääosin tauolla. Jos mummo on kurja ja etäinen, harjoitus unohtuu.

Ystävä

Ystävän kanssa jaetaan elämää. On alamäkiä ja ylämäkiä, tiiviimpää yhdessä oloa ja pakollisia hengähdystaukoja. Hyvälle ystävälle on helpottavaa purkaa huoliaan ja jakaa iloaan, mutta mikä vielä tärkeämpää; hyvästä ystävästä on oppinut paljon. Ystävän elämä on kiinnostavaa ja tuntuu hyvältä olla mukana siinä. Jos suhde ystävään on yksipuolinen, sitä ei oikein voi sanoa ystävyyssuhteeksi.

Naapuri

Naapurin touhut kiinnostavat. Niitä on kiva kurkkia ja kummastella – omalta tontilta. Jos naapuri vaikuttaa, vuosien varmistelujen jälkeen ok tyypiltä, voi alkaa juttuihin ja pyytää kahville. Jos kummallisista äänistä tai rajanylityksistä tulee eripuraa, saa naapuririidastakin elämäntehtävän itselleen.

Rakastaja

Rakastaja on syvien ja salaisten kokemusten lähde. Suhde rakastajaan hehkuu poskilla ja saa elämän tuntumaan jatkuvalta seikkailulta. Jos rakastajasta haluaa pitää kiinni, on pistettävä kaikkensa peliin. On joustettava, valvottava myöhään tai herättävä aikaisin tapaamisia varten. On opittava tuntemaan rakastajan syvimmät haaveet ja toiveet, sillä suurimman ilon saa rakkaan ilahduttamisesta. Jos rakastaja osoittautuu huijariksi, pelko uusiin suhteisiin saattaa hankaloittaa seuraavia suhteita.