Päätösvalta

02.12.2020

Eilisen joogatunnin päätteeksi keskustelimme päätöksenteosta. Koska koko harjoitusta ja jokaista yksityiskohtaa voi lähestyä lukemattomilla tavoilla, vaatii etenevä harjoitus jatkuvaa tietoista päätöksentekoa. Kiteytimme keskustelun ajatukseen päätöksen välttämättömyydestä. Oli päätös sitten hyvä tai huono, se opettaa enemmän kuin päättämättömyys, joka jumittaa etenemisen.

Saatan kysyä tunnilla harjoittelijalta: "Onko sinulla joku syy, että teet noin?" Joskus syy löytyy ja hyvä niin. Usein vastaus on hämmennys, joka kertoo siitä että tekeminen ei ole tiedostettua, tekemiselle ei siis löydy päätettyä perustetta. Jälkimmäisessä tapauksessa jatkamme keskustelua asiasta.

Aiheeseen liittyen tuli mieleeni vielä seuraava esimerkki, jonka haluan jakaa kaikille.

Pattabhi Joisn oppilas, kokenut joogaguru opetti minulle, että käsien ei tulisi turhaan koskettaa maata. Esimerkiksi istuma-asanoissa tulisi kyynärpäät pitää ilmassa, ei alhaalla, eikä ylhäällä, vaan luonnollisessa linjassa olkapäihin ja ranteisiin nähden.

Pattabhi Joisn sisaren pojan Sharathin oppilas, hänkin kokenut joogaguru, neuvoi minua laskemaan kädet alas. Niin, että istuma-asanoissa kyynärpäät osuvat maahan.

Molempiin vaihtoehtoihin löytyy useita hienoja perusteluita fyysiseltä kannalta. Olen kokeillut molempia ja molemmissa on ehdottomasti hyvät puolensa. Olen kuitenkin itse päättänyt pitää kädet ylhäällä ilman maakosketusta, syystä jonka olen kuullut bhaktijoogeilta.

Veedalaisittain kaikkea, kuten myös kehoa, tulisi käyttää tietyllä, kyseiselle asialle luonteenomaisella tavalla (dharma). Joidenkin kehon osien kanssa asia on itsestäänselvyys, mutta myös käsien käyttämistä on syytä tutkailla tiedostetusti. Hyvin, hyvin, yksinkertaisesti sanottuna: käsien ei ole tarkoitus turhaan koskettaa maahan, se on jalkojen tehtävä. Käsien kautta siirtyy paljon energiaa, en siis tietoisesti tuhlaa tuota energiaa valuttamalla sitä maahan.

Ajatusta omilla käsillä koskettamisesta on hyvä miettiä, niin asanassa kuin ihan koko elämässä. Mihin annan käsieni koskea ja miten valitsemiani kohteita kosketan? Nämä asiat ovat melko paljon omassa päätösvallassani.