Kolmenlaiset joogit

20.04.2022

Astangajoogalla on perinteisesti melko selkeät perusperiaatteet. Vaikka jo sanat 'perinne' ja 'periaate' nostavat useilla ihmisillä niskavilloja pystyyn, ei tuo tahdosta riippumaton kehoreaktio poista näiden asioiden olemassaoloa. Perinteisillä joogasuuntauksilla on oppilinjansa ja oppilinjoilla periaatteet, jotka erottavat ne muista oppilinjoista.

Astangajoogaa tehdään vinyasan tahdissa, yhdistetään siis hengitys ja liike. Sarjojen vinyasat ovat tarkasti tiedossa eikä näihin puututa. Ohjatussa harjoituksessa opettaja laskee vinyasaa ja avustaa oppilaita. Astangajoogan asana-harjoitus on perinteisesti päivittäinen aamuharjoitus. Astangajoogan opettajaksi kouluttaudutaan niin, että opettaja opettaa oppilaistaan opettajia, virallisen opettajatittelin saa ainoastaan K Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institutesta (Kpjayi) Intian Mysoresta. Ainoaksi apuvälineeksi hyväksytään hikipyyhe. Tässä muutamia selviä juttuja.

Näiden perusperiaatteiden jälkeen tulee sitten kaikenlainen variaatio opettajista ja joogakouluista riippuen. Hyvä niin, sillä perinteen ja periaatteiden suojeluksessa myös astangajoogan tulee pysyä elossa ja mukautua. On kuitenkin hyvä erottaa harjoituksen periaatteet henkilökohtaisista yksityiskohdista. Astangajooga pysyköön astangajoogana, mutta henkilökohtaiset tavat hyödyntää harjoitusta vaihdelkoot!

Miten siis astangajoogaa voi oppia juuri itselle sopivalla tavalla?

Ensin on hyvä tietää perusteet. Millainen harjoitus ylipäätään on. Tämän oppii ohjatuilla tunneilla. Jos innostuu voi siirtyä mysore-tunneille, joilla voi keskustella ja saada henkilökohtaista opetusta. Erilaiset tekniikkakurssit ja kirjallisuus ovat tietysti avuksi. On hyvä, jos on ainakin yksi pysyvä opettaja, joka seuraa harjoituksen kulkua ja voi neuvoa tarvittaessa.

Mutta kaikkea tätä edeltävää oleellisempi kysymys sekä opettajalle että oppilaalle on, miksi kukakin harjoittaa joogaa?

Krishnamacharya, modernin joogan oppi-isä, luokitteli joogan harjoittajat kolmeen ryhmään:

  • Siksha - fitness, terveille ihmisille, jotka haluavat ylläpitää terveyttään
  • Cikitsa - therapy, jooga terapiana
  • Upasana - spiritual practise or discipline, jooga henkilökohtaista kehittymistä varten

Tämä on vain ja ainoastaan henkilökohtainen valinta, jonka tiedostaminen vie joogaharjoituksen syvälle yksityiskohtien aarrekammioihin! Oman kategorian yksityiskohtien sisällyttäminen joogaharjoitukseen vie harjoitusta kohti jokaisen omaa toivottua päämäärää.

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?

Sitä, että otetaan pohjalle salaatti ja lisukkeet voi valita itse. Astangajoogan kohdalla se tarkoittaa että astangaharjoitus (salaatin lehdet) on se mikä se on, pysytään perinteessä, vinyasassa ja oppilinjan opeissa. Siksha-oppilas voi keskittyä harjoituksessa liikkuvuuden parantamiseen, voiman keräämiseen ja kivoihin temppuihin, Cikitsa- oppilas voi keskittyä hengitykseen ja tarkkaan kehotiedostamiseen välttäen ylilyöntejä, Upasana-oppilas voi jättää keholliset yksityiskohdat taka-alalle ja tavoitella meditatiivista sisäistä harjoitusta. Parasta tässä on se, että jokainen näistä oppilaista voi olla samalla joogatunnilla, tehdä yhdessä ihan sitä samaa, perinteistä astangaa, saada ryhmästä voimaa ja silti kokea harjoituksen vaikutukset omalla yksilöllisellä tavallaan.