’Control Your Anus!’

02.07.2016

Alkuun harjoitusta tehdään varsin fyysisesti, käyttäen lihaksia ja voimaa. Asanoihin mennään joskus isollakin ponnistuksella, hyödyntäen kaikkia mahdollisia keinoja. Hyvä näin. Jotkut asanat ovat tutunoloisia tanssi, jumppa tai pilates-tunneilta ja näin ollen joillekin helposti lähestyttäviä asentoja - asanoiksi ne muuttuvat pikkuhiljaa kehon herätessä.

Säännöllisen ja keskittyneen harjoituksen myötä voi jo varsin nopeasti alkaa tuntea muutoksia harjoituksessa; joku asento muuttuu kevyemmäksi ja helpommaksi vaikka lihakset tekevät vähemmän töitä. Kehon energiakanavat alkavat heräilemään ja työskentelemään yhdessä fyysisemmän kehon kanssa. Tätä ns. energiakehoa ohjataan ja hallitaan bandhoilla, 'energialukoilla', joita on paljon ympäri kehoa. Astangajoogassa puhutaan kolmesta bandhasta, jotka ovat alimpana lantionpohjassa mula bandha, navan seudulla uddiyana bandha ja kurkun jalandhara bandha.

Ensimmäinen askel kohti bandhoja ja niiden tutkimista omassa kehossa on hyvin helppo; peräaukon jatkuva kontrollointi. Peräaukon supistajalihas ei ole sama asia kuin mula bandha, sillä bandhat eivät ole lihastyöskentelyä, mutta siitä on hyvä aloittaa.

Jokaista fyysistä suoritusta, joka ns. 'tulee selkärangasta' on edeltänyt harjoittelun vaihe. Toistoa toiston perään. Kärsivällisyys on hyve ja asanaharjoitusta voi hyödyntää jonkinlaisena mittarina itselleen: jos jokin asia ei ole hallussa ponnistelematta, on jatkettava harjoitusta sinnikkäästi ja kärsivällisesti - ja usein on syytä tarkastaa se ensimmäinen etappi. Gurujin sanoin: 'Control your anus!'Ricky Heiman kirjassa Guruji, A Portrait of sri K. Pattabhi Jois:

"I remember one young lady came in and started talking about what was wrong with the world: the world was this and they are killing that.. Guruji just very casually said to her, 'You let God take care of world, you take care your anus."