Kalevalaisen jäsenkorjaajan koulutukseen kuuluu päättötyö. Minä valitsin aiheeksi seurata, millaisia kehollisia muutoksia kahdella koehenkilöillä tapahtuu puolen vuoden aikana, kun he tekevät säännöllisesti astangajoogan asana-harjoitusta, sekä käyvät jäsenkorjaushoidoissa. Jäsenkorjaushoidot tehtiin yhden kerran kuukaudessa ja joogaharjoituksen koehenkilöt tekivät kolme kertaa viikossa. Harjoituksista yksi oli ohjattu ja kaksi omatoimista. Koehenkilöt eivät olleet jooganneet tai käyneet jäsenkorjaushoidoissa aiemmin.
Projekti alkoi ja päättyi valokuvaukseen, joka tehtiin ilman alkulämmittelyjä, keskellä tavallista päivää. Ensimmäisissä kuvissa pyysin seisomaan omassa perusasennossa, ilman mitään yritystä mihinkään suuntaan, loput kuvista ovat joogaharjoituksen asentoja, huom. peilejä ei ollut. Pyysin myös pienet kirjalliset kommentit alussa, lopussa ja välissäkin. Kuvat ja tiivistelmät kommenteista löytyvät artikkelin lopusta.
Joogaharjoitusta henkilöt opettelivat omaan tahtiin ohjatulla tunneilla. Neuvoin tekemään kotona sen mitä muistaa – ilman mitään stressiä. Kukaan ei voi joogata väärin; kehotietoisuuden kasvaessa harjoitus muuttuu ja syvenee, mutta oikeaa tai väärää tapaa ei ole.
Jokainen joogaharjoitus on hyvä.
Mitä tehtiin?
Astangajoogan asana-harjoitus
Lyhyesti kuvailtuna asana-harjoitus on fyysisesti suoritettava liikesarja, joka toistetaan päivittäin tai harvemmin. Sarja on aina samanlainen, joten liikkeissä edistymisen havainnoiminen on hyvin helppoa. Liikesarja on hyvin monipuolinen ja sen vaikutukset kattavat koko kehon aina ihosta sisäelimiin saakka.
Kalevalainen jäsenkorjaus
Lyhyesti kuvailtuna Kalevalainen jäsenkorjaus on mobilisaatiohoito, joka kattaa koko kehon. Hoito kestää noin 1,5h, jonka aikana käsitellään koko keho jalkapohjista päälaelle asti. Hoito sopii ihan kaikille ja tehdään aina kivun rajoissa.
Mikä yhdistää?
Jäsenkorjaushoidolla ja asanaharjoituksella on paljon samankaltaisia terapeuttisia vaikutuksia. Erona näissä on se, että KJ on hoitomuoto, jossa on hoitaja ja hoidettava, joogaharjoitus sen sijaan on itsehoitomenetelmä. KJ hoitaja pyrkii löytämään virheasentojen syyt, tasapainottamaan kehoa ja avaamaan tukoksia, joogassa harjoittelija tekee tätä samaa itse itselleen.
Samankaltaisuuksia ovat mm:
- Molemmissa ajatuksena on tehdä kehoon tilaa. Tilaa nivelten, kalvojen, jänteiden, solujen välille, niin että elimistön nesteet ja energiat pääsevät kulkemaan kehossa esteettä.
- Molemmissa kyseessä on lempeä, kivun rajoissa, tapahtuva pehmytkudosten mobilisaatio
- Molemmissa on aina mukana koko keho, jota käytetään tai hoidetaan varpaista päälaelle asti
- KJ aloitetaan mobilisoimalla jalkaterä: jalkapohja, jalkapöytä, varpaat, kantapää, ja jokainen pieni luu olisi hyvä saada liikkumaan esteettä. Joogaharjoitus aloitetaan aurinkotervehdyksillä, jossa kehoa rullataan jalkaterien ja varpaiden yli useaan kertaan.
Miksi?
Jotta hoidon positiiviset tulokset saadaan säilymään, keho tarvitsee paljon tukea uuden asennon ylläpitämistä varten.
Aikuisen ihmisen keho on muokkaantunut vuosien saatossa sellaiseksi kuin se on. Geneettiseen taustaan emme voi vaikuttaa, mutta kaikki fyysiset loukkaantumiset, ruokavaliot, asentovirheet sekä mm. padotut tunteet jäävät kehoon vaikuttamaan, muokaten sitä poikkeamaan siitä optimaalisesta kehosta, jollaisena keho olisi terveimmillään.
Jotta vuosien saatossa kertyneet epätasapainot voivat lähteä purkautumaan, kehoa lähdetään lempeästi vapauttamaan tukoksista ja epätasapainotiloista mobilisoimalla sitä, joko hoidettavana, itse tai sekä että! Se että tukokset avautuvat ja keho tasapainottuu on kuitenkin vain alku. Jotta kehon kullekin yksilöllinen täysi potentiaali saavutetaan, on oleellista löytää vahvuutta säilyttää saavutetut tulokset. Usein virheasentojen ylläpito on muokannut lihaksistoa ja kehon hahmotuskykyä väärään suuntaan. Toisin sanoen, väärät lihakset toimivat väärissä tilanteissa, tai koko keho osallistuu toimiin, joihin riittäisi vaikka vain muutamien lihasten aktivaatio.
Pysyvien tulosten saamiseksi, keho tarvitsee siis paljon tukea uusien asentojen ylläpitämiseksi. Joogaharjoitus dynaamisena ja kehoa vahvistavana harjoituksena tuo kehoon staminaa – sisukkuutta, voimaa, kestävyyttä – auttaen sitä säilyttämään ja edistämään saavutettuja positiivisia muutoksia. Hyvät (kuin myös huonot) muutokset voivat todella integroitua elämään ainoastaan oman tekemisen tai kokemisen kautta, siksi itsehoito on ehdoton edellytys vaikuttaa oman kehon ja koko oman elämän hyvään tasapainoon.
Kalevalainen jäsenkorjaus ja joogaharjoitus ovat upea yhdistelmä!
Tulokset olivat hurjat. Ryhti, liikkuvuus ja kehotietoisuus lisääntyivät silmin nähden valtavasti. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja ne löytyvät alta:
Tulokset, nainen 41v.
Millaiseksi koet kehosi tilan?
18.7.2018 Keho voi ihan hyvin, mutten ole tehnyt kesällä kuuteen viikkoon yhtään mitään muuta kuin lomaillut. Vasempaan jalkaan välillä heijastuu pientä hermokipua, kun aamulla nousee sängystä ylös. Keväällä minulla oli melko tarkka ruokavalio, mutta kesän grillaukset ja muukin rötvääminen tuntuu kehossa turvotuksena. Niskat tuntuvat jäykiltä, vaikka olen ollut lomilla.
26.12.2018 Kuluneen kuukauden aikana jatkuva alaselkäkipu on hellittänyt ja sitä ei oikeastaan ole kuin kumarasta noustessa. Niskajumit ovat myös auenneet. Ryhtikin on ehkä hieman suoristunut ja jaksan kannatella selkää paremmin kuin ennen.
Millaiseksi koet mielesi tilan?
8.7.2018 Mieleni tila on hyvä ja rentoutunut. Se johtuu takana olevasta lomasta. Tosin heti töihin palattua kiire ja tietynlainen työstressi puskevat tahtomatta päälle.
26.12.2018 Mieli on aika tyyni.
Ensimmäisen hoitokerran jälkeiset kommenttini:
Hänellä on hyvä kehonhallinta, harrastanut mm. pilatesta. Keho liikkuva, mutta heikko – tarvitsee paljon vahvuutta ja lujuutta säilyttää oikea tila, niin kohossa kuin mielen tasolla, toisin sanoen klassinen ’ajatustyöntekijän keho’ – ei oikein läsnä kehossa kuin vaadittaessa, mielellä vauhti päällä.
Hartiat ja yläselkä kuormittuvat huonosta asennosta, lantio ja alaselkä käyttämättömät. Ollut välilevyn pullistuma, neuvoin pitämään selän pitkänä, ei kiirehtimään eteentaivutuksissa. Etenkin oikea käsi/sormet hakevat asentoa (hermosto).
Innostuva, hauska, jännittää – asennon hakemista ja mielen pulppuilua.
Viimeisen hoitokerran jälkeiset kommenttini:
Hartioiden seutu rentoutunut hurjasti – kädet roikkuvat sivuilla ja pysyvät rentoina. Alaselkä oireillut koko projektin ajan: hoitojen jälkeen kuumotusta, jumahtamisia normaali askareissa, enemmän tai vähemmän tuntemuksia, johtunee selän käytön lisäämisestä. Nyt lonkat ja alaselkä selvästi elossa, myös hartioissa hoito uppoaa joka kerta syvemmälle, torso ei enää ns. ’yhtä palaa’’.
Kehon lisääntynyt käyttäminen ja kehossa läsnä oleminen ovat selvästi vaikuttaneet, olemus on rentoutunut ja rauhallinen. Mielen rauhoittuminen näkyy myös paljastuvana herkkyytenä.
Kuvat: Pekka Rautiainen
Tulokset, mies 33v.
Millaiseksi koet kehosi tilan?
2.6.2018 Väsyneeksi, venymättömäksi, osin kipeäksi, joustamattomaksi. Heikoksi.
21.11.2018 Kivuton, liikkuva ja notkea. Joustava. Ainoa kiristelevä, kipuileva paikka kropassa oikea lonkan/pakaran/lonkan koukistajan alueella joka tuntuu aina oikean jalan kantapään alueella.
Millaiseksi koet mielesi tilan?
2.6.2018 Sumussa, stressaantunut, väsynyt.
21.11.2018 Rauhallisempi, töissäkin on toki asiat muuttuneet. Ei pysty sanomaan mikä stressiä ym henkistä kuormitusta (jota nyt hämmästeltävässä ajanjaksossa toki on mutta ei nyt viimeisen viikon aikana) on vähentänyt mutta tällä hetkellä tuntuvat aika pieniltä ongelmilta.
Ensimmäisen hoitokerran jälkeiset kommenttini:
Hänellä on urheilullinen ja lihaksikas keho. Seisoma-asento on tukeva, jalat maassa ja hyvä ryhti. Kehotietoisuutta löytyy, mutta jähmeys estää vapaan ja rennon olemisen.
Keho kokonaisvaltaisesti arka, mutta erityisesti jalkapohjat, sääret ja reidet. Hiemankin voimakkaampi kosketus pysäytti hengityksen, ei silti estänyt liikkeen loppuun viemistä – pystyi siis pitämään kehon suhteellisen rentona, mutta hengittämättä. Kyynärvarsien lihakset kovat ja tukossa. Oikea puoli heikompi ja arempi, takareisi tosi arka. Jähmeyden alla hyvät lihakset, elastiset ja pehmeät. Nivelten liikkuvuus hyvä.
Selkävetoja tehdessä, selkäranka pakeni, eli hyvin ’varovainen’. En tehnyt nikamaheijauksia lainkaan, koska en olisi saanut otetta. Hoito upposi todella hyvin. Hän oli lopuksi todella rento ja hieman ’pihalla’ hyvällä tavalla. Hyvin kiitollinen ja onnellinen hyvästä olosta.
Viimeisen hoitokerran jälkeiset kommenttini:
Rento. Vihdoinkin! Kroppa tosi hyvin tasapainossa. Ei kalvokireyksiä eikä muutakaan vaivaa. Sanoi että on ollut kivuton kuukausi, eikä muista koska olisi viimeksi ollut. On tehnyt joogaharjoitukset, joskus myös aamuisin. Kehossa löytynyt erottelukykyä hieosti ja hengitys säilyy tukalammassakin kohdassa.
Alaselkä pehmeä, tehtiin nikamaheijaukset, selkä liikkuva koko matkalta. Mieli avarampi. Keho selvästi nuorentunut.