Pohdintoja

12.06.2024

Kaksi vastausta joogatuntien jälkeisiin pohdintoihinne.

__

Töiden jälkeen kovassa kiireessä joogatunnille saapuminen saattaa herättää ristiriitaisia tunteita. Meneekö tunti suorittamiseksi? Joogisen seesteinen olo tuntuu kaukaiselta.

Luonnonlaatujen näkökulmasta katsottuna ongelma ei kuitenkaan ole suuren suuri.

Kolme luonnonlaatua tamas, rajas ja sattva näyttäytyvät elämässämme joka tasolla, myös oman päivämme kulussa ja mielentiloissa.

Tamas = tukkoinen, väsynyt, tylsä, raskas, yö. Verrataan sameaan veteen.

Rajas = energinen, aktiivinen, aikaansaava, vahva, päivä. Verrataan virtaavaan veteen.

Sattva = kirkas, tyytyväinen, tyyni, kevyt, aamu. Verrataan kirkkaaseen veteen.

Joogaharjoitusten tarkoitus on lisätä sattvaa, mutta ei ole välttämätöntä olla sattvisessa tilassa aloittaakseen joogaharjoitukset! Energinen (rajas) ja kiireinen mielentila kyllä lähtee rauhoittumaan vinyasan ja hengityksen tarkkailun avulla. Viimeistään loppuliikkeet (astangajooga) rahoittavat parasympaattista hermostoa ylösalaisin tehtyjen liikkeiden avulla.

Energinen tila on tyynnytettävissä – virtaava vesi voi kirkastua ja tyyntyä. Mutta jos päästämme itsemme kiireisen päivän jälkeen vajoamaan tamaksen taannuttavaan syliin (sohvalle suklaalevyn kanssa) on sieltä nouseminen melkoisen haastavaa ja jooginen olotila saattaa etääntyä entisestään – vesi pysähtyy ja muuttuu sameaksi.

__

Toinen ajatuksia herättänyt seikka on ylienerginen olo iltatunnin jälkeen. Mitä jos virtaa riittää niin, että uni ei tule kuin vasta keskiyöllä.

Hyvä joogaharjoitus lisää sattvaa ja antaa meille niin fyysistä kuin henkistä virtaa. Tämäkään ei ole ongelma, vaan päinvastoin iso hyöty!

Keskittymistä lisäävät meditatiiviset harjoitukset vaativat paljon energiaa. Mielen suitsiminen ei ole helppoa puuhaa. Jos siis joogatunnin jälkeen on hyvin energinen olo, paras tapa käyttää tuo energia on keskittymistä lisäävät harjoitukset: pranayama ja mantrameditaatio. Näitä molempia olet tervetullut harjoittelemaan perjantaisin meditatiivisen astangajoogan tunnilla ja esim. mysore-tunnilla voit hyvin tehdä näitä asanaharjoituksen jälkeen. (Tietenkin myös mieltä kirkastava joogafilosofian lukeminen on erinomainen keino hyödyntää sattvinen energia!)

__

Kiteytys: joogaharjoituksissa tärkeintä on se että ne vievät meitä kohti sattvaa, mutta joogaharjoituksiakin tärkeämpää on se, mihin harjoituksista saatua energiaa käyttää ja millä tyhjäksi siivottua tilaa sydämessään täyttää.