Mobility - Stability

08.04.2020

Saan mahtavan idean! Aion tehdä jotain, jota en ole ennen tehnyt! Kerron siitä rohkeasti ystävilleni, mutta palaute on nihkeä: "Oletkohan nyt ihan varma?", "Melkoinen riski?"

Saan vielä hurjemman ajatuksen, joka hykerryttää sisintäni ja saa hymyn nousemaan kasvoilleni. Sitten iskee ajatus: "Ei sekään silloin onnistunut." tai "Jos en onnistu, tulee paha sotku."

Me tarvitsemme viisasta tukea! Yhtä lailla ystäviltä ja ympäristöltä, kuin omalta mieleltämme. Joskus kannustusta, joskus jarruttelua - yhtä kaikki, sellaista välittämistä, joka tekee meille hyvää ja vie elämäämme eteenpäin.

Kaikki ne asiat, jotka ovat elämässämme vakaita ja tasaisia, tarvitsevat potkua ja liikettä kasvaakseen entistä paremmiksi ja ne asiat jotka elämässämme ovat jatkuvasti vaihtuvia tai epämääräisen huojuvia, tarvitsevat voimaa ja kestävyyttä vahvistuakseen käyttökelpoisiksi.

Sitten, jos ja kun ihan oikeasti kasvamme ja muutumme, muuttuu myös ympäristömme - suunta on aina sisältä ulos, hienojakoisesta karkeaan. Muutosta vastustavan ystäväpiirin vaihtaminen suosiollisemmaksi ei siis tapahdu hetkessä, perhettä ei edes voi muuttaa - hyvä toki niin! Työstäkäämme siis rauhalliseen tahtiin sitä meille lähintä, omaa mieltämme, asanaharjoituksen ja kehomme avulla.

Harjoitus.

Ketjutettuna nivelet muodostavat ketjun, jossa joka toisen nivelen tehtävänä on tuoda liikkuvuutta ja joka toisen nivelen tehtävänä on luoda vakautta. Jos nivelet tekevät heille kuulumatonta puuhaa (esimerkkeihin viitaten: lyttäävät hyviä ideoita!) on hyvin vaikea saada kokonaisuudesta tasapainoista.


Seuraavan kerran kun teet asanaa, mieti miten sinulla toimivat:

MOBILITY: nilkka ja ranne - maakosketuksessa äärinivelten liikkuvuus määrittää sen voiman/energian, jolla ylipäätään voimme työskennellä.

STABILITY: Polvi ja kyynärpää - jalka ja käsi ovat kuin vipuvarsia, joiden on oltava vakaita kuljettaakseen voimaa/energiaa kevyesti

MOBILITY: lonkka ja olkapää - kohdat jotka ovat seuraavina rangasta päin katsottuina, määrittävät suunnan johon voima/energia kulkee

STABILITY: selkäranka: kaula- ja lanneranka pitävät vakauden,

MOBILITY: jotta rintaranka voi taipua ja kiertyä

Kuvassa editoitu aukeama Petri Räisäsen Astanga-kirjasta.