Kriya. Muistiinpanot.

05.09.2022

Viikonlopun kriya-joogakurssilla Janne Kontala jakoi pohjattoman tuntuisesta tietomäärästään melkoisen annoksen. En ehtinyt viikonlopun aikana tehdä muistiinpanoja tai ottaa kunnolla valokuvia, mutta asiat ovat pyörineet päässä ja jaan nämä hautuneet ajatukset nyt myös teille.

Tapah-svadhyaya-Ishvara-pranidhanani kriya yogah 

-Yoga Sutra 2.1

Kriya-jooga esitellään Patanjalin Jooga sutran toisen luvun alussa. Se sisältää kolme asiaa: itsekurin, pyhän lukemisen ja antaumuksen. Itsekuri tapas on joogassa välttämätöntä. Tuon itsekurin ei tarvitse aina tuntua hyvältä - mutta sen tulisi johtaa hyvään! Epäsuotava itsekuri ylpistää ja vammauttaa, ihmistä eteenpäin vievä itsekuri kirkastaa mieltä ja lisää tervettä kehotietoisuutta. Pyhä lukeminen svadhyaya on joogafilosofian opiskelua, siitä kuulemista ja pyrkimystä ymmärtää sitä sekä pyhän äänen mantrojen toistamista. Antaumus ishavara pranidhana on kolmas sekä ainoa itsenäinen. Vilpitön antaumus on toivetta yhteydestä Korkeimpaan ja toimintaa tuon toiveen toteuttamiseksi. Jos siis tällaista antaumusta on täydet 100% ei joogalle ole tarvetta. Hyvin harva on näin onnekas, me muut kyllä painiskelemme oman mielemme manas itsekkäiden halujen vankeina.

Me elämme kolmen luonnonlaadun yhteydessä, tamas, rajas sekä sattva ja yleisesti joogaharjoitusten tarkoitus on saattaa meidät kohti sattvaa. Luonnonlaadut ovat kuitenkin nimensä mukaisesti luonnonlaatuja - jos mielii rauhaa kaiken keskellä, on tähdättävä korkeammalle, oman rajallisen älyn buddhin yläpuolelle. Me voimme älyllämme ymmärtää elämää tiettyyn pisteeseen asti. Ymmärryksemme voi riittää jopa hyväksymään älymme yläpuolella olevan todellisuuden, mutta tuon todellisuuden tavoittamiseen me tarvitsemme välineen, jonka juuret ovat luonnolaatujen yläpuollella. Välineenä toimii pyhä ääni. Kriya-joogaharjoitukset tähtäävät täten sattvan yläpuolelle itsekurin, pyhän lukemisen ja antaumuksen voimalla.

Harjoitus:

Kriya-jooga harjoituksen voi rakentaa lyhyeksi tai pitkäksi, mutta toimiva resepti on viedä harjoitus eteenpäin ajatuksella rajas-sattva-meditaatio.

  • Rajas-vaihe. Aktivoidaan, herätetään, haastetaan keho ja mieli.
  • Sattva-vaihe. Rauhoitetaan, hiljennetään, keskitetään keho ja mieli.
  • Mediataatio-vaihe. Pysäytetään keho ja upotetaan tyyntyneeseen mieleen pyhä ääni, joka toimii siltana korkeampaan todellisuuteen.

Itsekuri edustaa harjoituksen alkupäätä, meditaatio pyhän äänen harjoitusta ja koko harjoitus maustuu antaumuksella.

Painotan vielä että kriya-jooga ei ole tuotemerkki. Se on metodi johon voi yhdistää mitä erilaisempia harjoituksia. Kriya-joogan harjoitukset ovat osa Jooga sutrissa esiteltyä perinteistä astangajoogaa. Ja vaikkapa omasta astangaharjoituksesta saa hyvin helposti muokattua toimivan kriya-harjoituksen lisäämällä asanaharjoituksen päälle pranaymaa tai mudria sekä lopuksi mantrameditaation

Kurssilla teimme huikeat harjoitukset. Asana-harjoituksessa käytiin varmasti jokaisen omilla äärirajoilla ja erilaisia mudria tehdessä nauroimme välillä varsin hillittömästi - sen verran kummallista touhu taas kerran oli! Mutta tavoittaakseen jotain ennen kokematonta, on usein tehtävä jotain ennen kokematonta. Tervetuloa siis perjantain svadhyaya- tai keskiviikon kriya-tunneille kurkistamaan korkeisiin sfääreihin!


  • Kriya yoga = toiminnan jooga
  • Tapas = itsekuri
  • Svadhyaya = pyhä lukeminen
  • Ishvara pranidhana = Korkeimmalle antautuminen
  • Tamas = tietämättömyyden, tuhon, pimeyden, sakeuden luonnonlaatu (esim. yö)
  • Rajas = intohimoisuuden, kasvamisen, aktiivisuuden luonnonlaatu (esim. päivä)
  • Sattva = hyvyyden, kirkkauden luonnonlaatu (esim. aamu)
  • Manas = reagoiva mieli
  • Buddhi = älykkyys